Aamun avaus Lyseonpuiston lukiossa 16.5.2012

Hyvät oppilaat! Oletteko pohtineet kysymystä “Miksi käymme koulua?”


Syynähän voisi olla lakisääteinen oppivelvollisuus. Se koskee kuitenkin vain peruskoulutusta, eikä Suomessa ole edes koulupakkoa. Miksi olette siis koossa täällä tänään?

Useimmille teistä nuorista tärkein syy lienee pohjan luominen ammattiopinnoille. Lukiohan tarjoaa väylän yliopistoon ja ammattikorkeakouluun, ja lukion oppimäärän suorittaminen on ammattitaitoisten opettajien avustuksella verrattomasti helpompaa kuin omin avuin opiskellen.

Välitavoitteenanne on tietysti ylioppilastutkinto. Siinä suoritettavat kokeet ovat nykyään valinnaisia paljon vapaammin kuin minun lukioaikanani kuutisenkymmentä vuotta sitten. Ne teistä, joille mieleinen ala on jo selvillä, voivat valita lukion kursseja ja ylioppilastutkinnon kokeita tältä pohjalta. Niille teistä, joille ala on vielä epäselvä, valinta on vaikeampi. Suosittelen, että varaudutte joka tapauksessa useammalle alalle pyrkimiseen. Saattaahan mielennekin muuttua, tai ette pääsekään opiskelemaan haluamallenne alalle.

Aloitatte siis opiskelunne, valmistutte aikanaan ja astutte työelämään. Kaikki on siis hyvin, vai onko? Maailma on nopeasti muuttumassa, ja moni ammatti voi niin sanotusti “mennä alta”. Saatatte siis joutua vaihtamaan alaa, jopa useita kertoja, ja joka vaiheessa on edessä uusien asioiden opiskelu. Akateemikko Veikko Antero Koskenniemi, joka eli eri ajassa ja maailmassa, ennustikin pätevästi tulevaisuutta runossaan “Koulutie”: Ah, enkö mä kuolohon asti ain’ koululainen lie.

Mitä koulun tulisi teille tarjota? Ainakin jatkokoulutukseen pääsemiseen tarvittavaa tietoa, ja lisäksi taitoa uuden tiedon hankkimiseen ja kriittiseen arviointiin. Varautuminen opiskeluun ja työskentelyyn ulkomailla vaatii taas monipuolista kielitaitoa.

Aikoinaan ylioppilastutkinnon kaikille samanlainen reaalikoe pyrki mittaamaan yleissivistystä. Nyt koe on pirstoutunut, mikä on johtanut erikoistumiseen jo lukiovaiheessa. Yleissivistys on siis taantunut. Nyt istuva hallituksemme on tämän havainnut ja on päättänyt kehityttää uudenlaisen kokeen mittaamaan yleissivistystä. Kuten tiedätte, kohteeksi on valittu toinen äidinkielen koe.

Mitä se yleissivistys sitten on? Olen löytänyt sille pari mielestäni pätevää määritelmää:
-Yleissivistys on sitä. mitkä jää jäljelle, kun olemme unohtaneet kaiken oppimamme.
-Yleissivistys on sitä, mitä tarvitaan sararistikoiden ratkomiseen.
Mikäli jälkimmäinen määritelmä pitää paikkansa, hyvä hallituksemme pyrkii kehittämään meistä suomalaisista etevän ristikkokansan. Tätä tavoitetta ei ole kuitenkaan kirjattu hallitusohjelmaan!

Oppikirjat tarjoavat usein nippelitietoa. Mielestäni koulun olisi pyrittävä tarjoamaan myös laajempia näkemyksiä yhdistämällä eri oppiaineiden antamia tietoja. Otan esimerkin laajasta tietopaketista, joka on minua lähellä:
1) maailmankaikkeuden synty (big bang) ja tähtitieteellinen evoluutio
2) maapallon geologinen evoluutio
3) elämän synty maapallolla ja biologinen evoluutio ja
4) ihmiskunnan kulttuurievoluutio

Tämäntapainen laaja-alainen tietopaketti tarjoaisi aineksia valistuneelle maailmankuvalle. Sillä olisi kuitenkin käyttöä myös muulla tavoin. Tiedon jakaminen teille tulevilla täysivaltaisille kansalaisille ei nimittäin mielestäni riitä, vaan tarvitaan myös asennekasvatusta. Herkkä kysymys kuuluu: Millaisia asenteita teille olisi tarjottava?

Mielestäni olisi eduksi, jos asenteet ja moraali voitaisiin perustaa tietoon. Äsken luonnostelemani tietopaketti antaa pohjaa seuraaviin moraalisiin ohjeisiin:

1) Kunnioita elämää ja sen eri muotoja! Me elävät oliot (kasvit ja eläimet, mukaan lukien me ihmiset) olemme evoluutiopuussa omien oksiemme tämänhetkisiä kärkiä ja siinä mielessä samanarvoisia.

2) Suvaitse erilaisuutta! Erilaisuus on useimmiten tulosta evoluutiosta. Otan esimerkin: Evoluutio kehitti Afrikassa syntyneen homo sapiensin ihoon tumman pigmenttikerroksen suojaksi auringon liiallista ultraviolettisäteilyä vastaan. Kun esi-isämme kauan sitten saapuivat tänne pohjoiseen, jossa aurinko paistaa matalammalta, evoluutio vaalensi ihomme, jotta se kehittäisi enemmän terveydelle hyödyllistä D-vitamiinia. Meillä ei siis ole mitään perustetta tuntea vaalean ihomme takia ylemmyyttä äskettäin Afrikasta tulleita tummaihoisia maahanmuuttajia kohtaan.

3) Kunnioita kanssaihmisiäsi! Kulttuurievoluutiomme perustuu sosiaaliseen kanssakäymiseen ihmisten kesken. Homo sapiensin menestyminen lajina vaatii sitä, että emme tee toisille sitä, mitä emme soisi heidän tekevän meille.

Moraaliin kuuluu tietysti monia muitakin aspekteja, mutta jos noudattaisimme edes näitä periaatteita, maailmamme olisi aika siedettävä paikka elää.

Hyvät nuoret!

Meidän seniorien tiimalasi valuu pian tyhjiin, ja te astutte meidän tilallemme. Luotan siihen, että teistä tulee, osaksi tämän koulumme ansiosta, valistuneita ja vastuuntuntoisia kansalaisia ja että te työskentelette kukin omalla urallanne tämän yhteisen isänmaamme hyväksi.

Te osallistutte meidän tavallamme sekä biologiseen evoluutioon siirtämällä perintöainestanne eteenpäin että kulttuurievoluutioon muuttamalla maailmaa omalla alallanne, oli se sitten kasvatusta, tiedettä, taidetta, hallintoa, taloutta tai mitä muuta tahansa.

Monet teistä pääsevät aikanaan johtavaan asemaan, käyttämään valtaa. Toivon teidän silloin muistavan, että valtaan liittyy aina vastuu, vastuu tehdä maailma paremmaksi elää kaikille, myös teitä heikommille.

Tämä päivä on juhlapäivä niille teistä, jotka kuulevat tänään läpäisseensä tämän kevään ylioppilaskirjoitukset. Toivotan teille onnea!

Hyvät opettajat ja oppilaat! Senioritoverit! Toivotan teille kaikille hyvää jatkoa tälle alkaneelle päivälle. Tehdään tästä yhdessä hyvä päivä!